Waarom mindfulness?
Mindfulness is; weten wat er gebeurt in je lichaam en je geest ieder moment van de dag.
Door het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Doordat je leert dat gedachten maar gedachten zijn, en je deze wel of niet serieus kunt nemen, creëer je veel meer rust voor jezelf. De gedachten gaan niet weg, maar jij gaat er wel anders mee om! Hierdoor kun je je o.a. beter concentreren en je ontspant gemakkelijker omdat je -als je daarvoor kiest- vakantie kunt nemen van ‘denken’.
Bovendien krijg je inzicht in hoe jij met dingen des levens omgaat (die leer je namelijk te observeren bij jezelf). Je voelt/ervaart veel sneller of dit wel of niet heilzaam voor je is. En hierdoor kun je snel beslissen: doorgaan/stoppen/veranderen. Dit maakt dat de spanning niet oploopt tot onhoudbare en ziekmakende proporties. Door inzicht in wat er gebeurt in je lichaam en geest, verruim je je keuzemogelijkheden als het gaat om hoe je met de dingen om wilt gaan. Waar je eerst mogelijk reageerde voordat je bewust had nagedacht over hóe je precies wilde reageren, kun je nu die bewuste keuze wel maken.
Wat een heel mooi (bij)effect is van de beoefening van mindfulness is; je krijgt veel meer compassie voor jezelf en anderen. Waarom? Omdat je gaat zien dat wat er in jou gebeurt, ook bij je buurvrouw en buurman gebeurt. Het is universeel. Je leert dat jij niet aan het stuur staat van je denken, de gedachten komen tenslotte toch wel, soms als een storm, soms als een briesje, maar ze komen. Maar mét de mindful bril op kun jij wel bepalen hoe jij met deze stormen of briesjes om wilt gaan. En als je weet hoe groot die opgave soms kan zijn, weet je dat dat ook geldt voor de ander. Niets menselijks is ons vreemd.
Tussen prikkel en respons zit wijsheid.
Bewezen effectief
Mindfulnesstraining is een training met een duidelijk omschreven programma. Ook wel Mindfulness Based Stress Reduction training genoemd, waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten samengebracht in de achtweekse mindfulnesstraining, die nu al meer dan 35 jaar bestaat. Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert.
Programma
Leren door te doen
In de mindfulnesstraining leer je door te doen. Het is een praktische training voor het cultiveren van mindfulness als vaardigheid. Hij bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, plus een halve dag. Mindfulness is een echte training: je leert door te doen en je ontwikkelt vaardigheid door herhaling. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. Tijdens de sessies worden mindfulnessoefeningen gedaan en er komen op een praktische manier theoretische aspecten aan bod.
Ook is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.
Mindfulnessoefeningen
De mindfulnessoefeningen zijn op oosterse benaderingen, zoals meditatie en yoga gebaseerd. Zo maken zitmeditatie, een liggende aandachtsoefening en mindful bewegen deel uit van het programma. Alle oefeningen worden nabesproken. Dit is van belang omdat je door stil te staan bij wat goed gaat en daar waar je obstakels ervaart, het inzicht ontwikkelt in hoe je met jezelf omgaat.
Thuisoefening
Net zoals je je lichaam spieren moet trainen, moet je je aandacht spier ook trainen. Deze wordt niet uit zichzelf sterk en vaardig. Ik vraag dan ook van je dat je gemiddeld in deze 8 weken thuis 45 minuten per dag besteedt aan de oefeningen die je leert in de training. De training gebeurt dus met name thuis. Alleen dan mag je het gewenste (en bewezen) effect verwachten.
Op een nieuwe manier omgaan met oude patronen
De training geeft ook uitleg van de thema’s en werkzame principes van mindfulness, één van de oorzaken van het kwijtraken van onze natuurlijke mindfulness, zoals stress, emotionele last of piekeren. In de training leer je een nieuwe, bijzondere manier van omgaan met oude patronen die je soms in de weg zitten. Iedere sessie heeft een eigen thema, zoals: de automatische piloot herkennen, een andere basishouding, stress en stressreacties bewust beantwoorden, communicatie met aandacht. En in de training kijk je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, ook na afloop
Voor wie
Mindfulnesstraining is geschikt voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van haar/zijn leven, het leven intenser wil (be)leven, meer en intenser wil genieten en bereid is op een nieuwe manier naar haar/zijn eigen patronen te kijken. En voor iedereen die wil leren anders om te gaan met stressvolle ‘weersomstandigheden’ in haar/zijn leven. Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ zegt de ontwikkelaar van mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn.
Praktisch
- Duur: 9 weken, met wekelijks een sessie van 2,5 uur. De 9e sessie is een stilte dagdeel
- Data: volgen
- Locatie: Driehuis NH, specifieke locatie volgt
- Inclusief: werkboek, meditatie-opnames en ondersteuning tussen de sessies door
- Investering particuliere klanten die de cursus uit eigen privé budget betalen € 395,- (incl. BTW)
- Investering als organisatie betaalt € 595,- (incl. BTW) per persoon en/of indien de werkgever de kosten overneemt. (ZZP’er of ondernemers vanaf 3 medewerkers)
Na de aanmelding
- Ik bevestig de ontvangst van je aanmelding en neem contact met je op om een intake gesprek (telefonisch of live) in te plannen.
- Na afloop van het gesprek bepalen wij samen of deelname definitief is.
- Hierna ontvangt de deelnemer de factuur voor de gehele cursus.
- Om een plek definitief te reserveren, dient het cursusgeld uiterlijk 10 dagen na ontvangst van de factuur en/of minimaal 14 dagen voor aanvang van de training te zijn overgemaakt.